powered by HastaBlog
 
MySQL, Delphi ve Zeos Bileþenleri | Kategori: Programlama
Yazlma: 11.01.2007 | Okunma: 3241 | Yorumlanma: 3
MySQL, Delphi ve Zeos Bileþenleri

  Bir kaç yýl evveline kadar að uygulamalarýnda SQL-Server, ORACLE, Interbase baþlýca olmak üzere bildik veri tabanlarýný kullanýrdým. Bugünse bir web tasarýmý iþinde tanýþýp kaynaþtýðým MySQL benim için ister að, ister web isterse lokal uygulamalarda olsun kullandýðým vazgeçilmez bir standart oldu. Belki tüm teferruatý
ile MySQL'e hakim olmamý gerektiren bir zorunluluk olmadýðýndan, yada MySQL buna fýrsat vermeden benim tüm teferruatýma hakim olduðundan þimdi hangi projeye elimi atsam tek favorim MySQL.

  Tabi benim gibi yazýlýmcýyým diye geçinip birden fazla dillede haþýr neþir olmak durumundaysanýz MySQL ile ilgili güncel bilgileride takip etmek zorundasýnýz.

  Bu makalade MySQL veri tabanlarýnýn Delphinin tüm sürümleri için nasýl kullanýlabileceðini basitçe anlatacak ve bize delphi ortamýnda MySQL kullanýmýný kolaylaþtýran Zeos bileþenlerinin bazýlarýndan bahsedeceðim. MySQL ile uygulama geliþtimek için Zeos bileþenleriyle sýnýrlý deðilsiniz. Alternatifler bu makalenin dýþýnda yer almaktadýr.


Yapay Zeka | Kategori: Lagara Lugara
Yazlma: 11.01.2007 | Okunma: 1341 | Yorumlanma: 0
Son günlerde duyduðum en 'zeki' espri

-Siyah peruk takmýþ sarýþýna ne denir?
-Artificial Intelligence...



| | yorumlar okumak veya yorum yazmak iin tklayn..

SQL VE TQUERY | Kategori: Programlama
Yazlma: 08.01.2007 | Okunma: 1220 | Yorumlanma: 0

SQL VE TQUERY

BÖLÜM 1
1.1 - Giriþ

   Bu makalede, Structured Query Language' in önemini programcýlýk yapacak kiþilerin veya programlama dilleriyle uðraþan kiþilerin kavramasýna yardýmcý olmak ve özellikle Delphi' de piyasada bulunan büyük bir açýðý kapatmak hedeflenmiþtir. Burada ayný zamanda þu sorulara da cevap aranmaya çalýþýlmýþtýr. TQuery nesnesinin özellikleri nasýl kullanýlýr ve ne gibi etkileri vardýr ? Programlama aþamasýnda karþýlaþýlabilecek hatalar nelerdir? Metot ne demektir. Metotlarýn kullanýmý nasýl olmaktadýr ? Hangi metotlar ne zaman kullanýlmalýdýr ?

   Günümüz biliþim dünyasý hýzla geliþmekte, þirketler ve kurumlar arasý dolaþan bilgi trafiði hýzla artmaktadýr. Ýþte bu trafiðe ve yýðýlan dosyalarýn imdadýna bilgisayarlar yetiþti. Yüksek veri depolama ve hýz haftalar, aylar alan iþlemleri saatlere düþürdü. Þirketlerin veri saklama ve bu veriler içi iþlemlerin yükünden kurtulmalarý bu yüksek hýz ile birlikte saðlam veri tabanlarý ve bu veri tabanlarýnýn optimum kullanýmýný gerektirmektedir. Veriler artýk insanlar için çok deðerlidirler ve iyi korunmalarý, istenildiðinde istenilen bilgiye ulaþýlabilmesi gerekmektedir. Milyonlarca veri, binlerce,on binlerce kayýt arasýndan sizin ihtiyaçlarýnýza ve isteklerinize uyan bilgilerin en kýsa zamanda ve yüksek güvenilirlik ve geçerlilikle size sunulmasý gerekmektedir.

   1992 yýlýnda Sicurello, F.; Villa, M. Ce Ýstanbul'da yapýlan konferansta 'System to manage a clinical data base on aids' baþlýðýyla sorgularýn önemi üzerinde durulmuþ ve þöyle denmiþtir :

     "...sorgular önemlidir çünkü bunlar bize daha önceden kaydedilmiþ bilgileri hýzlý bulabilmemizi saðlarlar. Ve bunlarý iþleyebilir, seçilen verileri yazýcýdan çýkartabiliriz, laboratuar testleri ve grafikleri kolayca elde edebiliriz..."

  
Veri raporlama , istenilen verilerin bulunmasý insanlar için vazgeçilemez bir konuma gelmiþtir. Burada yapýlacak bir hata veya gözden kaçýrýlacak bir nokta çok önemli zararlara yol açabilmektedir.

   Bu amaçlara yönelik olarak Structured Query Language (Yapýsal Sorgu Dili) oluþturulmuþtur. Sorgulama her dilde profesyonel program yapan programcýlarca kullanýlmaktadýr. Visual Basic'te MsQuery , Oracle 'da PL/SQL kullanýmý gibi. Bugün , veri tabanlarýný kullanan her yazlýmýn ya da kullanýcýnýn mutlaka SQL ile karþý karþýya gelmesi zorunlu olmaktadýr.

   SQL'in kullaným þekli diller arasýnda pek fazla fark etmemekle birlikte yine de bazý yazým farklýlýklarý mevcuttur.

   SQL'in programcýlýktaki önemli yerini Ruhver Barengi 1998 de yazmýþ olduðu kitabýnda þu þekilde ifade etmiþtir "SQL Delphi' nin deðil veri tabanlarýnýn kendilerinin kullandýðý bir dildir. Ancak Delphi sayesinde SQL cümleciklerini , veri tabanýna göndermek ve veri tabanýnýn verdiði yanýtlarý alarak iþlemek mümkün olmaktadýr. Uygulamalarda veri tabanlarýný ve SQL cümleciklerini kullanmak çok verimli programlar üretmemize yardýmcý olacaktýr. Delphi' de SQL cümleciklerini veri tabanýna göndermek için Tquery bileþenleri kullanýlýr."

   Problem; veri tabaný uygulamalarýnda, veri tanýmlama, veri bütünlüðünün kontrolü, veri tabanlarýna eriþimin kontrolü ve veri tabanlarýnýn sorgulanmasý ve güncellenmesi amaçlarý için gerekli komutlara sahip bir alt dildir. (sub language). Alt dil denmesinin nedeni: bir bilgisayar dilinin sahip olmasý gereken tüm komutlara sahip olmayýþýdýr. SQL iliþkisel veri tabanýndaki veriye eriþim için kullanýlan komut gruplarýdýr. Bu makalede SQL'in Oracle' daki kullaným þekillerine de yer verilmekle birlikte asýl olarak Delphi' deki kullanýmýna deðinilecek ve asýl sorgu nesnesi olan TQuery incelenecektir. TQuery nesnesinin özellikleri ve metotlarý ayrýntýlý olarak anlatýlacak ve çeþitli kýsa program örnekleriyle konu pekiþtirilmeye çalýþýlacaktýr.

   Hýzlý ve etkili bir program yazabilmek için hem SQL mantýðýný hem de bunun Delphi' deki kullanýmýný iyi bilmek gerekir. Delphi bu konuda çok fazla özelliðe sahip olup bütün bunlarýn incelenmesi ve anlaþýlmasý, konu hakkýndaki kaynaklarýn hep Ýngilizce olmasý ve herkesin ingilizce seviyesinin bunlarý okuyup anlayabilecek seviyede olmamasý nedeniyle konunun öðrenilmesini zorlaþtýrmaktadýr.


   66 özelliði ,97 metodu ve olaylarýyla çok karmaþýk olan TQuery nesnesinin var olan tüm özelliklerini ve kullaným þekillerini bilmeden program yazmaya kalkmak elinde ne tür silahlarý olduðunu ve bu silahlarýn gücünü, kapasitesini bilmeyen bir devletin savaþa girmesine benzer. Tabii ki bu devletin savaþý kazanmasý düþünülemez. Bir programcýnýn da makalede verilen bilgilere sahip olmadan veri tabaný programý yazmaya kalkmasý yukarýdaki örnekteki gibi fiyaskoyla sonuçlanacaktýr.
Yukarýda belirttiðim nedenlerle birlikte profesyonel bir program yazabilmek için SQL mantýðý ve bilgisiyle birlikte TQuery nesnesinin öðrenilmesi zorunlu olmaktadýr.



Lost | Kategori: Lagara Lugara
Yazlma: 08.01.2007 | Okunma: 1800 | Yorumlanma: 1


Torent linklerini bulup ordan burdan çekerek tamamlayýp izlemeye çalýþtýðým Lost'un 5DVD olarak tüm bölümlerini ele geçirmemden sonra, artýk durum tam bir çýlgýnlýða dönüþtü. Ýþin kötüsü sadece kendimi deðil etrafýmdakileride benimle beraber yaktým. Þimdi Lost'la yatýyoruz Lost'la kalkýyoruz....
Hazýr bu satýrlarý okurken sizide yakayým...



Gizli bilgilerin çalýnmasý | Kategori: Güvenlik
Yazlma: 08.01.2007 | Okunma: 1163 | Yorumlanma: 0
Gizli bilgilerin çalýnmasý ve að içerisinden yapýlan saldýrýlar nedeniyle þirketlerin gördüðü zarar artýyor…

Deloitte’in 2006 Global Güvenlik Anketine göre þirketlerin yüzde 49'u 2005 yýlýnda çeþitli türde güvenlik sorunlarýna maruz kalmýþtýr.  Bunlarýn arasýnda yüzde 31'i zararlý kodlardan etkilenmiþtir. Ancak, en önemli bilgi ise yüzde 28'inin að içerisinden saldýrý giriþimi gözlemlemesi ve yüzde 18'inin de verilerinin að içerisinden çalýnmýþ olmasýdýr.


| | yorumlar okumak veya yorum yazmak iin tklayn..

< geri | 1 2 3 4 (5) 6 7 | ileri >

Toplam Yaz: 35
Toplam Yorum: 10 onaylanm, 0 bekleyen
Toplam Okunma: 62737
 

Güvenlik (3)
Lagara Lugara (15)
Pardus (2)
Programlama (13)
Sokak Yarýþlarý (2)


Rapid Roll Extra (5904)
MySQL, Delphi ve Zeos Bileþenleri (3241)
FARK EDÝLMEYEN EFSANE DÝL “OBJECT PASCAL” (2829)
Rubik (Zeka) Küpü (2697)
1161 Adet .DLLl Dosyasýnýn Açýklamasý (2616)
Virus sildim makinamdan! (2505)
Sokak Yarýþlarý Projesi 0.3 (2420)
Cepte Blog (2314)
Doðum Günüm (2257)
IBM developerWorks (2241)



Diðer yarým...
Free Pascal Lazarus Project
Pardus
RSS Desteði



Pardus... Özgürlük Ýçin...

powered by Hasta Blog v2

Sayý Bul  Net Send Panel  Bayrak - ATA  Kara Kurdele  Rapid Roll Extra  Balik Adam