powered by HastaBlog
 
Virus sildim makinamdan! | Kategori: Güvenlik
Yazlma: 07.02.2007 | Okunma: 2504 | Yorumlanma: 0
Virus demekte çok doðru deðil, henüz tanýmlanmamýþ bir "trojen loader"mýþ kendileri.
Birkaç haftadýr makinamdaki yavaþlýk ve XP'yi kapatmak istediðim zaman smss.exe sonlandýrýlamýyor uyarýsý yüzünden küçük bir araþtýrma yaptým ve bu smss.exe'nin aslýnda bir trojen olduðunu öðrenir öðrenmez vurdum kellesini.
Ýbret olsun diyede sallandýrýyorum burda naciz gövdesini.
Tavsiyem makinanýzý bir kontrol edin ve Task Manager'inizde çalýþýyor gözüken ikitane smss.exe varsa yazýnýn devamýndaki çözümü uygulayýn. Fakat unutmayýn biri orjinal ve çalýþmasý gereken bir windows uygulamasý ki bu hafýzada 300K civarýnda yer tutuyor diðeri trojen ki buda 7500K civarýnda yer iþgal ediyor.
Herkeze kolay gelsin, virüssüz ve trojensiz günler dilerim.


14-12-2006 Tanýmlanmamýþ Trojan Loader

Rastlanma Tarihi: 14-12-2006

Ýlk Çözümleme Tarihi: 14-12-2006

Çözümleme Durumu: Ýlk çözümleme safhasý

Yayýlma yöntemi:
Zararlý dosya kariyer.net'ten gelen sahte bir email yoluya yayýlmaktadýr. Yakalanan örnek sahte e-mail; "nur_karayel@kariyer.net" adresi ve "selam" subject'i bilgisi ile, Turk Telekom'un Gayrettepe ADSL portuna baðlý 88.233.33.192 ip'si ile gonderilmiþtir.

Mail içeriði de þu þekildedir:

"Merhaba kariyer net sitesindeki ilaniniz icin bu maili yaziyorum aradiginiz vasiflara uygun oldugumu
dusunuyor ve is talebinde bulunuyorum cvmi isikdeki dosyadadir..
ilginiz icin tesekkur ederim..

NOT: Seyehat engelim yoktur (yurt disi da olmak uzere)

iyi calismalar dilegiyle.

Nur KARAYEL
CV ve resimlerimin devami icin resime tiklayin."


Ýlgili resime týklanýldýðýnda, "www.freewebtown.com/nurkarayel/cv-resimlerim.zip" adresinden dosya indirme iþlemi yapýlmakta, indirilen zip dosyasý içerisinde, kendini açan-çalýþtýrýlabilir (self decompress-executable) dosya görüntüsündeki cv.exe dosyasý bulunmaktadýr.

cv.exe dosyasý bir antivirus yazýlýmlarýnýn halen tanýmlayamadýðý bir trojan loader olarak çalýþmakta ve sisteme smss.exe isimli ve Win32.Delf.tz olarak tanýmlanan bir dosyayý yüklemektedir.

smss.exe dosyasý keylogger, screen capturer, spyware-trojan loader olarak çalýþmaktadýr.

Ýlk çözümleme:
Cv.exe dosyasý Borland Delphi ile yazýlmýþ ve içerisine yine Borland Deplhi ile yazýlmýþ smss.exe ve Bitlogic Software firmasý tarafýndan eðitim amaçlý açýk kaynak kodlu olarak daðýtýlan MouseHook.dll dosyalarý gizlenmiþtir. Dosya ilk kez çalýþtýrýldýðýnda, "HKEY_LOCAL_MACHINE\Software" registry key'i altýna "cupra" Key'i ve bu key'in de altýna "checker" key'ini oluþturmakta ve deðerini de 1 olarak belirlemektedir. Hemen sonrasýnda, smss.exe ve mousehook.dll dosyalarýný "c:\windows\driver cache\Winapp\AppData\" klasörü altýna kopyalamaya çalýþmakta ve kopyalama iþlemi biter bitmez smss.exe'yi çalýþtýrmaktadýr.

cv.exe dosyasý smss.exe'yi çalýþtýrdýktan hemen sonra "HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run" registry key'i içerisine "Winloader" isimli key'i oluþturarak deðerini de "C:\WINDOWS\Driver Cache\Winapp\AppData\smss.exe" olarak berlirlemektedir.

smss.exe dosyasý tüm tuþ basýmlarýný ve internet explorer üzerindeki mouse'un sol butonuna basýlma iþlemlerini takip etmektedir.

Bulaþmasýnýn anlaþýlmasý:
- Registry üzerinde oluþturulan kayýtlar izlenerek:
- Dosya sistemi üzerinde oluþturulan dosyalar izlenerek.

Manuel Temizlenmesi
smss.exe isimli windows iþletim sisteminin "Session Manager Subsystem" olarak adlandýrýlan bir parçasý da vardýr ve bu parça kapatýlmamalýdýr. Ancak zararlý yazýlým olan smss.exe'si ile kullandýðý bellek miktarý ile ayrýlabilir. "Session Manager Subsystem" olan smss.exe dosyasý genellikle 100-300 KB civarýnda hafýza kullanýrken zararlý yazýlým olan smss.exe çalýþma zamanýna baðlý olarak çok daha fazla miktarda bellek kullanmaktadýr.
Ancak smss.exe ile oluþturulan iþlem (process) task manager üzerinden kapatýlamamaktadýr. Bu nedenle temizlemek için öncelikle registry'deki "HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run" içerisindeki smss.exe deðerli key silinmelidir. Yakalanan örnekte bu key daima "Winloader" ismindedir.
Daha sonra windows restart edilmeli; ve "c:\windows\driver cache\Winapp\AppData\" klasörü altýndaki "smss.exe", "MouseHook.dll", varsa "ioerrors.txt", ve "img" klasörü silinmelidir.

Kaynak : ©2005-2005 SRLABS

Bu Kategorideki Yazlar:

< MySQL, Delphi ve Zeos Bileþenleri || Panda Software haftalýk Virüs raporunu açýkladý… >





Bu yazya yorum yaplmam.
 

Güvenlik (3)
Lagara Lugara (15)
Pardus (2)
Programlama (13)
Sokak Yarýþlarý (2)


Rapid Roll Extra (5904)
MySQL, Delphi ve Zeos Bileþenleri (3241)
FARK EDÝLMEYEN EFSANE DÝL “OBJECT PASCAL” (2829)
Rubik (Zeka) Küpü (2696)
1161 Adet .DLLl Dosyasýnýn Açýklamasý (2615)
Virus sildim makinamdan! (2504)
Sokak Yarýþlarý Projesi 0.3 (2420)
Cepte Blog (2313)
Doðum Günüm (2256)
IBM developerWorks (2241)



Diðer yarým...
Free Pascal Lazarus Project
Pardus
RSS Desteði



Pardus... Özgürlük Ýçin...

powered by Hasta Blog v2

Sayý Bul  Net Send Panel  Bayrak - ATA  Kara Kurdele  Rapid Roll Extra  Balik Adam